Information A-Ö
Nedan finns råd och tips hämtade ur informationsbroschyren/ordningsregler för föreningen.
ATT KÄNNA TILL FÖR DE BOENDE I TACKJÄRNET
Från A till Ö
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. För uthyrning av din lägenhet ska du därför alltid göra en skriftlig ansökan om uthyrning i andra hand till styrelsen. Det ska framgå skäl för uthyrning, vem som ska hyra inklusive personnummer, under vilken tid och kontaktuppgifter/adress till dig under tiden du bor på annan adress. Om du inte begär att få styrelsens beslut om andrahandsuthyrning kan det medföra förlorat medlemskap och tvångsförsäljning av bostadsrätten. Korttidsuthyrning, genom exempelvis Airbnb, är inte tillåten. Det har prövats av Stockholms Hyresnämnd.
Observera att din hyresgäst måste avskriva sig besittningsrätten om uthyrningen pågår under en längre tid. Besittningskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden.
Om du hyr ut lägenheten helt eller delvis är du ansvarig för att de boende känner till de regler som gäller inom Tackjärnet samt deltar i föreningens aktiviteter. Viktigt att hyresgästen har en hemförsäkring. Detta möjliggör för dig och föreningen att få skadeståndsersättning för skador som hyresgästen förorsakar genom vårdslöshet eller försummelse.
Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning som för helt år uppgår till 10% av prisbasbeloppet. Anslagstavla
Tag för vana att titta på föreningens anslagstavla i respektive entre. Där finns anslaget styrelsen (namn, telefonnummer mm), styrelsemöten, lista för felanmälan, nyhetsbrev, aktuella frågor, synpunkter/uppmaningar från styrelsen mm. Du hittar samma information på hemsidan.
Avgift
Medlemmarna betalar en årsavgift, baserad på lägenhetens andelstal. Avgiften, som du betalar månadsvis, bekostar driften (värme, vatten, el i gemensamma utrymmen), reparationer och underhåll samt räntor på lånen. Styrelsen beslutar under hösten om föreningens budget för nästkommande år och eventuell förändring av årsavgiften. Avgiften ska du betala så att den är föreningen tillhanda senast den sista i månaden. Föreningens bankgiro är 113-3321. Betala gärna via autogiro med e-postavisering eller e-faktura så behöver vi inte hantera pappersavier. Autogirot styr du själv i din internetbank; leta upp Brf Tackjärnet. För e-postavisering av autogirot, skriv ett mejl till info@abjbo.se med följande text: jag vill att autogiroaviseringen avseende min avgift för lägenhet xx i Bostadsrättsföreningen Tackjärnet sker via e-post"(OBS! det tvåsiffriga lägenhetsnumret som du hittar på ytterdörren). e-faktura styr du själv i din internetbank (sök först på ABJ Boförvaltning och leta upp Brf Tackjärnet).
Avlopp
Vid stopp i avlopp ringer du först till styrelsen. I andra hand till GR Avloppsrensning, 08-795 75 10, som vart fjärde år, nästa gång 2026, spolar våra avloppsstammar (inklusive två års garanti därefter). Du bör minst årligen rensa vattenlåsen i golvbrunn och under diskbänk och handfat. Undvik fett i köksavloppet. Torka av stekpannan innan du diskar den. Absolut förbud mot fritösfett i avloppet! Kontrollera kopplingarna under diskbänken regelbundet så att de är täta.
Badrum
Kontrollera då och då skicket på väggar, golv och avloppsbrunn så inte vattenskador uppstår. Har du en ursprunglig golv-/avloppsbrunn i badrummet bör du snarast kontrollera klämringen för att undvika vattenskada (dålig spänning kan innebära risk för vatteninträngning under ytskiktet). Tänk på att du är ansvarig för skador i andra lägenheter och föreningens fastighet om du varit oaktsam. På grund av risk för legionella får handdukstork och golwärme inte kopplas in på radiatorsystemet eller tappvarmvattnet/VVC-kretsen. Endast eldriven handdukstork och golvvärme får installeras.
Balkonger
Om du har planer på att glasa in balkongen kontakta styrelsen innan du beställer jobbet. Styrelsen har namn på de leverantörer som gjort tidigare installationer och som garanterar ett enhetligt utseende på husens fasader. Bara ramfri inglasning med vikglas godkänns. Balkonginglasning som gjorts av medlem är inte föreningens ansvar. Den tillhör bostadsrätten.
Du får inte |
|
Barnvagnar
Det finns barnvagnsrum i i entréplanet i varje hus. På golvet ska endast barnvagnar och barncyklar förvaras. Vuxencyklar ställs i cykelrummen. På hyllorna kan snowracers, trehjulingar mm förvaras. Den vanliga lägenhetsnyckeln passar till barnvagnsrummet. Du får inte förvara barnvagnen på lägenhetsplanet då den hindrar utrymning och brandmännens arbete vid eventuell brand.
Bastu
Bastu finns vid kvarterslokalen (se nedan under Kvarterslokal och bastu).
Besparingstips - energi och vatten
Energin är vår största kostnadspost. Det är därför viktigt att du tänker på och försöker spara på energin
Lägenheten
Montera gärna snålspolande munstycken. Ta en kort dusch i stället för att bada. Låt inte vattnet stå och rinna när du borstar tänderna, rakar eller tvättar dig. Har du tvättmaskin i lägenheten, tillämpa samma tips som för tvättstugan nedan. Skölj inte under rinnande vatten om du diskar för hand. Om du diskar i maskin, fyll den väl och använd de kortare ekonomiprogrammen. Om det är varmt i lägenheten, skruva ned ventilerna på radiatorerna i stället för att öppna fönstren. Om du vill vädra, öppna fönster ordentligt men en kort stund. Har du inglasad balkong ska du ha stängda fönster vintertid.
Tvättstugan
Fyll tvättmaskinen väl. Hoppa över förtvätten om tvätten inte är hårt smutsad. Om möjligt, tvätta på en lägre temperatur. En tvätt i 90 grader drar dubbelt så mycket energi som en i 60 grader. Centrifugera tvätten ordentligt så torkar den fortare. Fyll torkskåp och torktumlare väl och kör inte längre än nödvändigt. Torkskåp och torktumlare i den gemensamma tvättstugan har energisnål värmepumpsteknik. De känner dessutom av när tvätten är torr.
Bibliotek
Längst in vid cykelförråden finns föreningsbiblioteket. Där kan du låna böcker och ställa ned de du läst,
Bilvård
Bilvård får inte äga rum utanför våra hus eller på vändplanen.
Bostadsrätterna
Föreningen är medlem i Bostadsrätterna som är en oberoende intresse- och serviceorganisation som arbetar för bostadsrättsföreningar. Till Bostadsrätterna kan föreningen via styrelsen vända sig i olika frågor men även de boende får nyheter genom tidningen din bostadsrätt och kan få ytterligare information via www.bostadsratterna.se. Föreningens hemsida: www.tackjarnet.bostadsratterna.se
Bostadsrättsnämnden
Bostadsrättsnämnden erbjuder bostadsrättsföreningar och enskilda bostadsrättshavare möjligheten till en opartisk bedömning i svåra eller kontroversiella frågor inom bostadsrättslagens område. Nämnden nås på www.bostadsrattsnamnden.se.
Brandskydd
Styrelsens ambition är att alla vi som bor i föreningen ska veta hur vi förebygger brand och hur vi ska
Brandsläckare
Det finns brandsläckare på varje våningsplan, dessutom en i tvättstugan i entréplanet och en i hobbyrummet i nr 13. Därutöver finns också en brandsläckare i kvarterslokalens hall. Föreningen har serviceavtal om årligt underhåll av brandsläckare och rökgasluckor vid yttertaket. Skaffa gärna en brandfilt som placeras lättillgängligt i köket och se till att alla i hushållet vet hur den används.
Brandvarnare
Föreningen köper vart 10:e år nya brandvarnare till alla lägenheter, senast 2017. Du ska i din lägenhet ha minst en brandvarnare placerad i lägenhetens tak. Du ansvarar för att kontrollera funktionen minst en gång per år genom att testa den med hjälp av testknappen. Då bör du även dammsuga den för att ta bort damm, flugor och pollen som kan störa funktionen.
Bredband
Samtliga lägenheter är anslutna till bredband. Samfälligheten betalar för ett gruppabonnemang för alla boende på Tackjärnsvägen. Operatör är Ownit. Kundservice nås på 08-525 073 00 vardagar 08.0018.00 och helger 10.00-18.00 eller support@ownit.se (eller även på kontaktformulär på www.ownit.se). Om du flyttar ska du komma ihåg att säga upp dina tjänster hos Ownit. Du som köpt din bostadsrätt ska när du flyttar in anmäla dig hos Ownit för att få tillgång till internet mm.
Cykelrum
Cykelrum finns i nr 13 i dörren längst bort från entrtn. Till dörren går din vanliga lägenhetsnyckel.
Disk- och tvättmaskin i lägenhet
Stäng av vattnet till maskinerna när de inte används. Se till att du har ett diskmaskinsunderlägg för att
Elavbrott
Det händer att strömmen går. Se till att alltid ha en ficklampa med fungerande batterier hemma. Batteridriven radio är också bra att ha. Du kan hos Ellevio begära att få information om elavbrott som sms i telefonen.
Fastighetsskötsel
Husen ses över kontinuerligt av styrelsen. Hjälp till och håll husen välskötta genom att meddela fel och
Förråd
Till varje lägenhet hör ett läsbart lägenhetsförråd. Till förrådsutrymmet går din vanliga lägenhetsnyckel. Till lägenhetsförrådet skaffar du själv ett pålitligt hänglås. Om belysningen slocknar i ditt förråd byter du ljuskällan själv. Gångarna i förrådsutrymmena ska hållas helt fria. Lämna inte ytterdörrarna till förrådsutrymmena öppna. Föreningen har fyra extra förråd till uthyrning (dessa är inte knutna till bostadsrätten). Har du behov av ett extra förråd? Kontakta styrelsen så blir du uppsatt på kölistan.
Försäkring
Förutom hemförsäkringen behöver du inte något bostadsrättstillägg eftersom föreningen i sin fastighetsförsäkring genom Bostadsrätterna har ett gemensamt bostadsrättstillägg för alla
bostadsrätter. Bostadsrättstillägget täcker det underhållsansvar du har för skador inne i lägenheten, bland annat alla ytskikt, tätskikt i badrum och mellanskillnaden mellan att återställa ett standardbadrum/-kök och ett påkostat badrum/kök vid skada. Har du en vattenskada i lägenheten anmäl det snarast till styrelsen.
Gemensamma utrymmen
I föreningens hus finns gemensamma utrymmen: entrter, trapphus, cykelrum, barnvagnsrum, tvättstugor och hobbyrum. Dessa utrymmen ska användas för sitt ändamål. Trapphusen får inte utgöra permanent uppställningsplats för cyklar, bamvagnar eller annat. Entrémattor och tavlor på väggarna är OK men inget annat! Trapphusen måste kunna fungera som nödutrymningsvägar om det skulle inträffa brand. Alla trapphusdörrar är branddörrar och ska alltid vara stängda. Ytterdörrar får inte ställas upp om de inte är under uppsikt.
Grillning
Om du vill grilla runt våra hus så kan du göra det vid pergolan, mellan våra hus, eller på baksidan av husen (minst sex meter från hus). Ställ sedan undan grillen, när den svalnat, gärna vid 13's bakre entre. Se till att din grill är tydligt märkt med namn och lägenhetsnummer.
Grovtvättstuga
Samfällighetens grovtvättstuga ligger i Tackjärnsvägen 16 nedanför trappan från vändplanen. Här ska du tvätta grövre tvätt, exempelvis mattor, täcken och kuddar; tänk på att mattor med gummibaksida smälter om du tvättar varmare än 40 grader = stopp i avloppet. Till tvättstugan ska du ha fått en särskild nyckel. Saknar du nyckel finns sådan att köpa hos Carlos OlAn för 400 kronor.
Hemsida
Föreningens hemsida når du på www.tackjamet.bostadsratterna.se. Det behövs inget lösenord.
Hisslarm finns inne i hissen och man kan själv tala med larmcentralen. I händelse av hissfel är telefonnumret till Hissgruppen 08-21 33 00, vilket även finns noterat på hissdörren i entréplanet och inne i hissarna. Felanmälan bör du göra omgående vid fel (hissen ska alltid fungera så du behöver inte kontakta styrelsen först). Kontrollera först om någon sitter fast i hissen. Meddela detta för att få en skyndsam inställelse och åtgärd. Efter anmälan av fel till hissfirman gör du en notering om detta på listan på anslagstavlan. Datum, tidpunkt, lägenhetsnummer, signatur och beskrivning av felet för att andra i huset ska veta att anmälan gjorts
Hobby-/snickarrum
Ligger innanför samma dörr som cykelrummen i nr 13. Det första rummet på vänster hand när du gått in i gången mot cykelrummen. Din lägenhetsnyckel passar också här. Här finns en brandsläckare. Kom ihåg att städa efter dig. Du får förvara dina saker i hobbyrummet men bara tillfälligt medan du arbetar med dem. Märk dem med namn, lägenhetsnummer och telefonnummer. Brandsläckare finns i hobbyrummet.
Husdjur
Du som har husdjur, ska se till det inte stör eller förorenar i fastigheten och inte rastas i planteringar.
Höststädning
En söndag i oktober städar vi våra gemensamma utrymmen och trädgården. Vi brukar avsluta arbetet
Jordfelsbrytare
Installera gärna en jordfelsbrytare i din elcentral. Blir det något fel i dina elektriska apparater bryts strömmen omedelbart och minskar risken för personskador. Överspänning från blixtnedslag kan komma in i byggnaden genom el, telefon, kabel-TV-ledningar och förstöra dator, TV och annan elektronik. Ett överspänningsskydd i elcentralen skyddar dig.
Kabel-TV
Samtliga lägenheter är anslutna till kabel-TV. Samfälligheten betalar för ett gruppabonnemang för digital kabel-TV för alla boende på Tackjärnsvägen. Operatör är Telenor, kundservice nås på 020-22 22 22 eller via mejlformulär på www.telenor.se. Kundservice har öppet vardagar 08.00-21.00 och helgdagar 10.00-19.00. För att få tillgång till digital signal behöver du beställa en digitalbox hos Telenor (observera att du ska meddela att det är Tackjärnsvägens Samfällighetsförening som har avtalet med Telenor). När du flyttar ska boxen lämnas kvar i lägenheten. Du får inte montera parabol på balkongräcke eller fasad.
Kontraktsfrågor
Om du har frågor om överlåtelse, pantsättning, andrahandsuthyrning, parkering etc. kontakta
Kvarterslokal och bastu
Kvarterslokalen, som ingår i samfällighetsföreningen, ligger mellan nr 14 och 16 ned mot vattnet. Den innehåller en mötes-/festlokal med pentry och sittplatser för ett 40-tal personer samt en bastuavdelning med dusch- och omklädningsutrymmen.
Kvarterslokalen nyttjas av föreningens styrelse vid styrelsemöten. Föreningsstämmorna hålls också där. Efter vår- och höststädning brukar föreningen bjuda på förtäring i lokalen. Kvarterslokalen kan hyras av boende på Tackjärnsvägen för privata fester och barnkalas. Du som vill boka lokalen eller bastun behöver köpa en nyckel till kvarterslokalens entréhall där bokningslistorna finns. Nyckeln kostar 400 kronor och erhålls av Carlos Olstn, 0737-193670. Nyckeln går också in till festlokalen och bastun. Samfällighetens styrelse har bestämt att så länge vi har höga elpriser ska bastubadande begränsas till högst en gång/vecka/hushåll.
Festlokalen kostar 300 kronor att utnyttja per gång och betalas i förväg via Swish till Carlos Olstn senast en vecka före bokad tid. Lokalen ligger mellan bostadshus varför hänsyn till de boende ska beaktas. Upplåtelsen upphör därför kl. 22.00 vardagar och 24.00 fredagar, lördagar och övriga helgdagar. Var aktsam med utrustning och inventarier. Regelverk finns uppsatt. Lämna lokalen i samma skick som du vill ha den när du kommer.
Lampbyten
Om lampor behöver bytas i allmänna utrymmen skriv upp på listan i entrtn.
Lusthus
Vid bollplanen, nedanför nr 14, ligger vårt lusthus. Det är låst men din lägenhetsnyckel passar. Lås
Lägenhetsnummer
Ditt lägenhetsnummer, tvåsiffrigt, finns i föreningens lägenhetsförteckning och används internt inom föreningen i aviseringar, pantsättningar, tvättstugelista mm. Utöver detta finns ett fyrsiffrigt nummer som Skatteverket använder för bland annat mantalsskrivning och myndigheter/banker vid adressering av post. På dörrkarmen till din ytterdörr finns båda numren. Likaså vid namntavlan i entrtn.
Mangel
Instruktioner för användandet av mangel finns i tvättstugan. Var noga med att tvätten endast ska vara något fuktig (mangla först efter att ha använt torktumlare/torkskåp). Om mangeln blir överbelastad så slår automatsäkringen till och den slutar fungera. Vänta en stund tills mangeln svalnat och tryck in knapp under mangelbordet.
Mattpiskning
För piskning och vädring av mattor mm finns piskställning vid nr 16 bredvid trappan till kvarterslokalen.
Medlemmar - nya
Kallas till information/frågestund om föreningen i samband med ett styrelsemöte. De får då träffa
Miljö
Vår bostadsrättsförening ska vara välvårdad och ge ett trevligt intryck, såväl inom- som utomhus. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att våra hus, vår tomtmark och närmaste omgivning ska vara ett föredöme på Tackjärnsvägen. Var rädd om vår gemensamma egendom. Hjälp till genom att ta hand om skräp som du ser ligger runt våra hus.
Motioner
Medlem som önskar få visst ärende behandlat vid ordinarie föreningsstämma ska skriftligen anmäla
Nycklar
Vårt nyckelsystem till cylinderlåsen har upphört att gälla vilket innebär att det inte längre går att tillverka nycklar som går både till lägenhetsdörr och ytterdörr/tvättstuga/förråd/cykelrum/sophus och matavfallsbehållare. Om du byter lås i lägenhetsdörren måste du därför behålla den gamla nyckeln så att du kommer in i dessa utrymmen. Ny medlem som köpt din bostadsrätt måste således, om han/hon byter lås i lägenhetsdörren, få dina gamla nycklar för att komma in i husets olika utrymmen.
Nyhetsbrev
Efter varje styrelsemöte, minst fem gånger per år, skriver styrelsen ett kort nyhetsbrev som distribueras via e-post. Det finns också på anslagstavlan i entrén och på hemsidan. Därutöver kan information sändas ut om något viktigt att veta inträffar eller planeras. Du får också, efter samfällighetens motsvarande möte, ett nyhetsbrev därifrån.
Pantsättning
Om du ska låna mot bostadsrätten som säkerhet sänder banken till föreningen "Meddelande om pantsättning". Pantsättningen antecknas i föreningens lägenhetsförteckning. Pantsättningsavgiften är 2% av prisbasbeloppet.
Parabol
Du får inte fast montera parabol på balkong och fasad.
Samfällighetsföreningen har 132 avgiftsbelagda p-platser, varav 52 elladdplatser. Föreningen hyr ut dessa endast till boende på Tackjärnsvägen. Avgiften är 300 kronor per månad. Hushåll som har två platser betalar 500 kronor för den andra platsen. Platserna närmast nr 11 och nr 12 kostar 500 kronor per månad. Elladdplatserna kostar ytterligare 200 kronor per månad (förutom elförbrukning). Ta kontakt med föreningens ordförande om du önskar hyra P-plats. Du kan välja att betala mot vanlig avi (då tillkommer aviavgift med 20 kronor/avi) eller genom att välja autogiro eller e-faktura genom din internetbank. Du ska själv hålla rent på din p-plats. Snöröjning av parkeringen utförs av inhyrd entreprenör. Fyra avgiftsbelagda gästplatser finns också.
Parkering på Tackjärnsvägen är avgiftsbelagd mellan kl. 07.00 och 19.00 vardagar (Taxa 5). Observera att parkering på Tackjärnsvägen endast är tillåten på ena sidan och att under tiden 1/11 - 15/5 är det helt parkeringsförbud mellan kl. 08.00 och 16.00 på onsdagar (Gatukontorets städdag). På Tackjärnsvägen finns sex allmänna elladdplatser och tre handikapplatser markerade på gatan. Respektera parkeringsförbudet i vändplanen framför våra hus. Tänk på att vi dagligen har tömning av sopor från markbehållarna och sophuset (8 olika fordon kommer varje vecka och hämtar från vår sopanläggning). Står din bil i vägen blir det ingen hämtning! Tänk också på att räddningsfordon alltid ska kunna komma fram till våra hus.
Portkod
Ytterdörrarna är försedda med portkod. Ytterdörrarna kan även öppnas med lägenhetsnyckeln.
Rökning
Du får inte röka i de allmänna utrymmena i våra hus. Undvik även att röka på balkongen eftersom
Skadedjur
I föreningens försäkring ingår Saneringsavtal avseende skadedjur som innebär att hela saneringskostnaden ersätts av försäkringsbolaget. Om du upptäcker ohyra i lägenheten kontakta styrelsen först. Du får därvid hjälp att kontakta Anticimex som gör skadesaneringen. Anticimex nås på telnr 0752-451000 eller kundservice@anticimex.se
Skyddsrum
Skyddsrum finns i nr 11. Skyddsrummet är samma utrymme som de inre lägenhetsförråden i entrtplanet. I ett av förråden finns skyddsrumsutrustningen som ska monteras vid behov. MSB har 2023 gjort tillsyn av skyddsrummet.
Snöröjning
Snöröjning runt våra hus gör vi själva. Vi hjälps frivilligt åt med skottning/sandning. Skyfflar, sopborste, sandhink och liten spade för sandning finns under snösäsongen i städskrubben i respektive hus. Sandlåda finns utanför 11:ans huvudentrt. Under snösäsongen sätter vi upp en lista på anslagstavlan där du som skottat/sandat kan sätta din signatur, lägenhetsnummer och datum. Snöröjning och sandning av parkeringen utförs av inhyrd entreprenör.
Sopor
Mellan våra hus och runt vändplanen ligger samfällighetens sopanläggning med markbehållare och sophus. I markbehållarna lägger du matavfall, hushållsavfall, flaskor och tidningar. I sophuset sorterar vi förpackningar (wellpapp, papper, plast och metall), småbatterier, elavfall, lampor samt andra grovsopor. Matavfallspåsar finns i städskrubben. Matavfallet får bara läggas i dessa matavfallspåsar. Observera de instruktioner som är anslagna inne i sophuset. Grovsopor avser de i ett hushåll normalt förekommande grövre sopor som uppstår löpande. Byggavfall och stora föremål som utgångna större TV-apparater, spisar, tvättmaskiner, kylskåp, toastolar, garderober, möbler mm ska du själv forsla bort till återvinningscentralen (ÅVC) vid Bromma flygplats, infart från Kvarnbacksvägen (mån-tors 10.0020.00, fre-sö 09.00-17.00). Färgburkar och andra kemiska produkter får du inte ställa i sophuset utan du måste själv se till att de kommer till ÅVC. Mediciner lämnar du till apoteket. Byggavfall får endast
Spiskåpa
I fläktrummet på plan 8 finns en fläkt för hela husets frånluft (utsug i kök och badrum). Om draget i kökets spiskåpa minskat kan det bero på att filtret vid köksutsuget är igengrott. Diska filtret i diskmaskinen vid behov. Spiskåpan får inte ersättas med köksfläkt med inbyggd fläktmotor. Kolfilterfläkt är OK!
Styrelse
En bostadsrättsförening har glädje av engagerade medlemmar. Du kanske har särskild kompetens som behövs inom styrelsen. Har Du iMer? Tveka inte att ta kontakt. Styrelsens sammansättning och telefonnummer finns på anslagstavlorna. Meddelanden till styrelsen kan förutom per telefon/e-post lämnas i respektive brevinkast eller i styrelsens brevinkast vid entrén i respektive hus (töms minst en gång per vecka). Styrelsemöten hålls cirka 6 ggr/år. Tidpunkter för styrelsemötena finns i förväg meddelade på anslagstavlorna. Föreningsmedlemmarna är välkomna till styrelsemötets början, för förfrågningar etc.
Städning
Veckostädning i entre, våningsplan och trapp utförs av en av de boende i föreningen. Blir det skräpigt i entrén mellan städningarna så är det inte förbjudet att hjälpa till och sopa upp det. Du ansvarar själv för dammsugning av din matta utanför din lägenhetsdörr.
Stämma
Vid föreningsstämman som vanligtvis är i april är medlemmarna välkomna att delta. Datum är anslaget i god tid före på anslagstavlan och du får kallelse via e-post. Stämman fattar beslut om att fastställa årsredovisningen och lämna avgående styrelsen ansvarsfrihet och styrelse och revisor väljs för det kommande året. Motioner diskuteras och beslut fattas. Motioner ska lämnas till styrelsen senast 1 februari. Vid viktigare frågor eller stadgeändringar kan styrelsen och medlemmar kalla till extra stämma.
Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att vi inte stör grannarna. Börja med att prata med varandra. Om det inte blir ändring så kontaktar du styrelsens ordförande. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarliga fall komma att bli uppsagd som medlem i föreningen. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl. 20 på kvällen till kl. 07 på morgonen (lördagar/söndagar från kl. 21 på kvällen till kl. 09 på morgonen). Under denna tidsperiod ska det vara tyst. Ska du renovera i lägenheten eller om du ska ha fest så bör du informera grannarna (lapp i entrtn/hissen) i god tid innan om du tror att det blir ljudligt.
Telefonnummer
Hissgruppen, (när hissen står) | 08-21 33 00 |
GR Avloppsrensning | 08-795 75 10 |
Ownit, bredband, kundservice | 08-525 073 00 |
Telenor, kabel-TV, kundservice | 020-22 22 22 |
Carlos Olsén, styrelsens ordf. (kvartelslokal, bastu, parkering) | 0737-19 36 70 |
Dan Erixon, grovtvättstuga | 0703-07 48 05 |
Parkering - Carlos Olsén. carlos..olsen50@gmail.com | 0737-193670 |
Styrelsens medlemmar i övrigt, se anslagstavla |
Trädgårdsskötsel
Trädgården sköter vi själva. Detta gör vi i första hand under de gemensamma städdagarna vår (en helgfri söndag i april) och höst (en söndag i oktober). Se Vår- resp Höststädning. Om du vill göra något extra i trädgården hör av dig till Carlos OlAn så får du tillgång till verktyg.
Tvättstuga
Det finns en tvättstuga i varje hus. De ligger i direkt anslutning till huvudentrén i husen. Din lägenhetsnyckel går till tvättstugan. Du bokar tid genom att sätta en låscylinder i bokningstavlan. Varje lägenhet har en egen låscylinder med nummer vilka är fördelade enligt lista uppsatt i tvättstugan. Låscylindern ska du ha fått samtidigt med lägenheten. Har du tappat nyckeln kontaktar du styrelsens ordförande. Anvisningar för tvättstugan finns uppsatta i tvättstugan. Du ska städa golvet och rengöra
Följ instruktionerna för användandet av tvättmaskinerna. Om fel på maskinerna kontakta i första hand styrelsen. Skriv upp felet på listan på anslagstavlan. Föreningen abonnerar på regelbunden service. Grovtvätt av mattor och liknande får inte göras i våra egna tvättmaskiner utan görs i grovtvättstugan (se Grovtvättstuga). Se även under Mangel.
Valberedning
Utses av stämman. Främsta uppgiften att rekrytera och att till årsstämman föreslå nya medlemmar till
Vatten och vattenskador
Var sparsam vid vattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning om vatten står och droppar. Kontrollera vatten- och avloppsledningar under diskbänken regelbundet så att de är täta. Du bör ha vattentätt underlägg under diskmaskinen. Vid stort akut vattenläckage är det bra att veta att avstängningskranar för hela huset sitter i 11:an i tvättstugan och i 13 i hobbyrummet bakom löstagbar träpanel. En kran vardera för kall- respektive varmvatten. Du får inte koppla handdukstork eller golwärme till husets WC-krets (dessa ska drivas av el).
Ventilation
Ventilationssystemet har mekanisk till- och frånluft där frånluftens värme tas tillvara för att värma upp tilluften i en värmeväxlare. Tilluft blåses in i sov- och vardagsrum bakom elementen, frånluft sugs ut i kök och badrum/toa. Det är viktigt att tilluftsdon inte täcks för eller byts ut och att alla don hålls rena. Kontrollera någon gång om året att det är dammfritt bakom elementen. Om du eller din hantverkare utför arbeten som dammar mycket så bör du täcka för frånluftsdonen så att ventilationskanalerna inte smutsas ned i onödan. Lagstadgad OVK genomförs vart tredje år, senast 2023, för att säkerställa att ventilationen uppfyller fastställda normer och för att garantera bra luft i våra lägenheter. Godkänd radonmätning gjordes i början av 2024.
Värmeanläggning
Värme och varmvatten produceras i värmeanläggningen i källaren i Tackjärnsvägen 16 som består av tre sjövärmepumpar och två bergvärmepumpar kompletterade med två elpannor. Värmepumparna är kopplade till slangar i Ulvsundasjön och i berget under kvarterslokal och omgivande hus. Du får inte ha handdukstork eller golvvärme kopplad till varmvattnets WC-krets.
Vårstädning
En helgfri söndag i april städar vi våra gemensamma utrymmen och trädgården. Vi avslutar arbetet
Årsredovisning
Distribueras till alla medlemmar i god tid före ordinarie föreningsstämma. Läs igenom noga inför
Överlåtelse
När du planerar att sälja din bostadsrätt, kontakta styrelsens ordförande. Meddela även mäklaren att hen ska kontakta styrelsens ordförande för att få en s.k. mäklarbild. Ansökan om inträde som medlem i föreningen lämnas till styrelsen samtidigt som ansökan om utträde och ett exemplar av överlåtelseavtalet. Tänk på att den som köper din lägenhet inte får flytta in förrän den är godkänd som medlem av styrelsen. När du har sålt din bostadsrätt ska du betala överlåtelseavgift. Avgiften täcker bl.a. mäklarkontakter, skriftliga upplysningar till mäklare om lägenhet och förening, kontakter med lägenhetsspekulanter, kreditupplysning, granskning och hantering av köpeavtal, godkännande av medlemskap, uppdatering av lägenhets- och aviseringsregister, namnbyte på namntavla i entre och lägenhetsdörr samt tvättstuga. Överlåtelseavgiften är 3% av prisbasbeloppet.